Cultuurproject van OBS De Wilgenhoek over het Hollandse landschap, de natuur, de stad, kunsten, ambachten en de mens: ‘de Nederlander’.
We gaan molens, boerderijen en een stoomgemaal bezoeken, Nederlands volksdansen, klompen beschilderen.
.
We maken kennis met oud Hollandse spelen, met Hollandse Meesters en Hollandse luchten. We gaan op geschiedenisonderzoek de buurt in en we ontdekken de Hollandse handelsgeest uit de Gouden Eeuw.
Een spannend project met veel verrassingen!
Op donderdag 18 april vanaf 18.30 uur is de feestelijke afsluitingsavond. U bent alvast van harte uitgenodigd op deze avond, met een expositie door de hele school, muziek en lekkere hapjes!

maandag 8 april 2013

Toneel!Op maandag kregen de groepen 6, 7 en 8 ‘toneel’ van Bente Jonker. Toneel is veel meer dan een stukje tekst opzeggen. Want wat ook belangrijk is: hoe kijk je en hoe beweeg je? Praat je hard of zacht? Met een hoge of lage stem?

 

En ook: welke emotie laat je zien! Emotie is: wat je van binnen voelt, bijvoorbeeld: blij, boos of verdrietig.
Als toneelspeler zeg je niet dat je blij, boos of verdrietig bent. Het publiek moet het kunnen merken aan de manier waarop je iets zegt! En hoe je beweegt!

  

De kinderen oefenden ook met iets te zeggen zonder emotie. Kan dat eigenlijk wel? Of kun je altijd wel merken, of iemand blij, boos of verdrietig is?


En wat gebeurt er met je als je eenzelfde zin twee of drie keer achter elkaar zegt? Klinkt het iedere keer hetzelfde? Waarschijnlijk niet! Dus een toneelspeler moet goed opletten hoe hij of zij iets zegt. Anders begrijpt het publiek het misschien verkeerd! Zo zijn er dus veel dingen waar je als toneelspeler op moet letten!

Het publiek

De kinderen oefenden ook met spreekwoorden, zoals “De appel valt niet ver van de stam”. Dat betekent, dat kinderen vaak ongeveer hetzelfde karakter hebben als hun ouders.
Wat gebeurt er, als je het spreekwoord veel langer maakt, door er allemaal woorden bij te verzinnen?
Bijvoorbeeld: “Die lekkere, sappige geel-met-rode appel valt helemaal niet ver van de dikke, bruine stam van die hoge boom met al zijn takken”. Als je het goed speelt, je stem steeds verandert en erbij beweegt, dan wordt het een heel drama, zoals je op de foto ziet!

Goed gespeeld, hoor!

In de klassen wordt druk gesjoeld – op maandag in groep Rood. Nu worden nog de voorrondes gespeeld.
Die zijn belangrijk, want hoe beter je speelt, hoe groter de kans is dat je mee mag doen met de eindronde op de slotavond van het project!


 
 

Alle kinderen hebben een leuk werkboek gekregen waarin zij aan de hand van opdrachten op hun eigen manier kunnen tekenen en vertellen over “Ik hou van Holland”.
En in de klassen wordt het steeds Hollandser!