Cultuurproject van OBS De Wilgenhoek over het Hollandse landschap, de natuur, de stad, kunsten, ambachten en de mens: ‘de Nederlander’.
We gaan molens, boerderijen en een stoomgemaal bezoeken, Nederlands volksdansen, klompen beschilderen.
.
We maken kennis met oud Hollandse spelen, met Hollandse Meesters en Hollandse luchten. We gaan op geschiedenisonderzoek de buurt in en we ontdekken de Hollandse handelsgeest uit de Gouden Eeuw.
Een spannend project met veel verrassingen!
Op donderdag 18 april vanaf 18.30 uur is de feestelijke afsluitingsavond. U bent alvast van harte uitgenodigd op deze avond, met een expositie door de hele school, muziek en lekkere hapjes!

zondag 7 april 2013

Op bezoek in de molen!



Binnen ons Cultuurproject gaan we natuurlijk een molen bezoeken, want molens zijn heel Hollands. Iedereen weet wel, dat vlak bij school een molen staat – 10 minuten lopen. Deze molen is bijna 400 jaar geleden gebouwd. Het is de oudste molen in Zuid-Kennemerland die nog bestaat.
Deze molen was nodig om het water in de polder weg te malen. Want als een polder steeds maar onder water staat, bijvoorbeeld als het hard heeft geregend, kun je er niets op verbouwen en er geen koeien of schapen op laten lopen.
Hieronder zie je 3 foto’s van de molen: één uit 1900 toen er nog geen huizen stonden, één uit 1935 toen de huizen nét waren gebouwd. En een foto van hoe het er nú uitziet.

 Als de wieken van de molen draaien, draait het waterrad ook. Het draaiende waterrad verplaatst het water van de polder naar een plek waar het verder weg kan stromen.
Onder het water zit een soort deur die maar naar één kant open kan, namelijk de kant waar het water naar toe moet. Zo kan het water niet terugstromen naar de polder als de molenwieken niet draaien.


Om de wieken goed te laten draaien, moeten ze zoveel mogelijk wind vangen.
De bovenkant van de molen kun je draaien met een groot wiel. Dat is een zwaar werkje, maar als we allemaal even helpen, gaat het wel lukken!

Als je de wieken stil wilt zetten, zet je ze op de rem.  Bovenaan de molen zit er balk. Met een touw dat vanaf de balk naar beneden hangt, kun je de balk heen en weer bewegen en zó de molen op de rem zetten.

Binnen in de molen zie je grote tandwielen, net als in een oude klok. Maar deze tandwielen zijn veel groter, en van hout.

Omdat op een molen veel kracht komt te staan (door de wind) moet hij stevig gebouwd zijn, met dikke balken.
Er zijn verschillende soorten molens. Deze molen heeft een waterrad. Maar er zijn ook graanmolens (om graan tot meel te malen) en houtzaagmolens (waarmee je planken zaagt uit boomstammen).
En er zijn houten molens en stenen molens. Bij ons in de buurt zie je meestal houten molens, want stenen molens zijn te zwaar voor de veengrond die we hier hebben. Stenen molens zie je meer in het oosten van ons land, waar meer zandgrond is.