Cultuurproject van OBS De Wilgenhoek over het Hollandse landschap, de natuur, de stad, kunsten, ambachten en de mens: ‘de Nederlander’.
We gaan molens, boerderijen en een stoomgemaal bezoeken, Nederlands volksdansen, klompen beschilderen.
.
We maken kennis met oud Hollandse spelen, met Hollandse Meesters en Hollandse luchten. We gaan op geschiedenisonderzoek de buurt in en we ontdekken de Hollandse handelsgeest uit de Gouden Eeuw.
Een spannend project met veel verrassingen!
Op donderdag 18 april vanaf 18.30 uur is de feestelijke afsluitingsavond. U bent alvast van harte uitgenodigd op deze avond, met een expositie door de hele school, muziek en lekkere hapjes!

donderdag 4 april 2013

Nederland of Holland?



Ons cultuurproject heet “Ik hou van Holland”. Is Holland hetzelfde als Nederland?
In groep Rood wist iemand het: het is een synoniem! Dus wél hetzelfde! Of toch niet…?
Op donderdag heeft Katrijn Prenen in alle groepen verteld over Holland. Welke dingen komen echt uit Holland? En welke Hollandse dingen komen eigenlijk ergens anders vandaan?

In de groepen Rood, Blauw en Geel speelde Katrijn poppenkast met Jan Klaassen. Hij wilde naar zijn tante in Engeland en wilde graag échte Hollandse spullen voor haar meenemen: aardappels, een molentje, tulpen, een groot stuk kaas en een kaasschaaf, pindakaas, klompen.
Komen al deze spullen nu écht uit Nederland? Hieronder lees je daar méér over.









In de groepen 3 tot en met 8 hield Katrijn een presentatie over Nederland en Holland.
Nederland behoort tot de rijkste landen van de wereld. We zijn rijk geworden van water en klei.
Vroeger, in de Gouden Eeuw bijvoorbeeld, voeren de Nederlanders met hun schepen over de hele wereld om handel te drijven met verre landen, zoals Indië.
En de Hollandse klei was heel geschikt om er van alles te verbouwen, zoals aardappelen en groenten.



Is het nou Holland of Nederland?
Er is een lied dat heet “Ik hou van Holland”. Als we Oranje aanmoedigen, bijvoorbeeld met voetbal, zingen we “Hup, Holland, hup!”. En in het buitenland zeggen ze meestal “Holland”.
Maar Holland is eigenlijk alleen Noord- en Zuid-Holland samen. Terwijl Nederland veel groter is.



In Nederland was vroeger veel meer water. En het is maar goed dat we dijken hebben, anders zou ongeveer de helft van Nederland onder water staan.


Welke dingen zijn nu écht Nederlands?
Kaas komt eigenlijk uit Frankrijk, maar in Nederland hebben we wél onze eigen kaassoorten. De kaasschaaf is wél heel Nederlands. Wij Nederlanders zijn heel zuinig en met een kaasschaaf kun je heel dunne plakjes snijden.

De molen en het draaiorgel zijn in België uitgevonden. Maar inmiddels zijn ze heel Nederlands geworden, omdat we veel molens en draaiorgels hebben en we ze nog steeds veel gebruiken.
Nijntje is beroemd over de hele wereld, maar komt echt uit Nederland, net als klompen en de klapschaats.