Cultuurproject van OBS De Wilgenhoek over het Hollandse landschap, de natuur, de stad, kunsten, ambachten en de mens: ‘de Nederlander’.
We gaan molens, boerderijen en een stoomgemaal bezoeken, Nederlands volksdansen, klompen beschilderen.
.
We maken kennis met oud Hollandse spelen, met Hollandse Meesters en Hollandse luchten. We gaan op geschiedenisonderzoek de buurt in en we ontdekken de Hollandse handelsgeest uit de Gouden Eeuw.
Een spannend project met veel verrassingen!
Op donderdag 18 april vanaf 18.30 uur is de feestelijke afsluitingsavond. U bent alvast van harte uitgenodigd op deze avond, met een expositie door de hele school, muziek en lekkere hapjes!

woensdag 3 april 2013

We starten met:


Waar denk jij aan, als je aan Holland denkt? Aan melk en kaas, boer en boerin, klompen en molens! Aan lieve, Hollandse kinderen! En regen!

Maar vandaag is het prachtig weer! Het is wel koud, maar de zon schijnt! De vlag hangt uit! Het lijkt wel feest! Met boeren en boerinnen, kaasdragers, en echte Hollandse kinderen!
Willem Alexander en Maxima zijn er ook! Zo is het dubbel feest!
Daar komen ze aan, over de rode loper
. Met Willem Alexander en Maxima op de foto! Dat wil iedereen!

Hollandse kinderen houden van feest vieren, maar op school moeten ze vaak hard werken.
De juffen hadden er een mooi lied over gemaakt: “Dictees, toetsen en CITO’s, Oh, wat is het leven hard…”.

Maar gelukkig hebben we ook tijd om zo’n leuk project te doen!

En er is een echt Hollands draaiorgel. Met Hollandse muziek natuurlijk! Als je thuis naar muziek wilt luisteren, zet je een CD op. Bij een draaiorgel gaat het heel anders. Ieder lied staat in een boek met kartonnen bladzijden met gaatjes erin. Het draaiorgel “leest” het boek en maakt dan muziek.

Alle gaatjes in het boek moeten op de goede plek zitten, anders klinken de instrumenten in het orgel ongelijk!
Een orgel draaien is best moeilijk! Als je te langzaam draait, hoor je alleen de lage tonen. Als je te snel draait, klinkt het niet mooi. En tijdens het hele lied moet je het wiel met dezelfde snelheid ronddraaien. Want als je steeds sneller draait en dan weer langzamer, gaat-ie jengelen.


We zijn begonnen!