Cultuurproject van OBS De Wilgenhoek over het Hollandse landschap, de natuur, de stad, kunsten, ambachten en de mens: ‘de Nederlander’.
We gaan molens, boerderijen en een stoomgemaal bezoeken, Nederlands volksdansen, klompen beschilderen.
.
We maken kennis met oud Hollandse spelen, met Hollandse Meesters en Hollandse luchten. We gaan op geschiedenisonderzoek de buurt in en we ontdekken de Hollandse handelsgeest uit de Gouden Eeuw.
Een spannend project met veel verrassingen!
Op donderdag 18 april vanaf 18.30 uur is de feestelijke afsluitingsavond. U bent alvast van harte uitgenodigd op deze avond, met een expositie door de hele school, muziek en lekkere hapjes!

woensdag 10 april 2013

"Ik hou van Holland" is in volle gang!

Molens maken
Je kunt molens bezoeken, zoals de groepen 3 en 4 vorige week hebben gedaan.
En je kunt ze ook tekenen, kleuren en zelf maken!
In het werkboek staan verschillende molens

Groep 3 werkt aan de molens

SjoelenIn alle groepen wordt gesjoeld, op dinsdag in groep 3, op woensdag in groep 5.
Als alle kinderen van een groep zijn geweest, weten we wie de meeste punten heeft en wie dus mee doet met de eindronde op de slotavond van het project!

Toneel
Op woensdag gingen de kinderen van de groepen 6, 7 en 8 verder met toneel. Met spreekwoorden, maar nu met z’n tweeën tegelijk. Als de één iets zegt, zegt de ander iets terug. Dan zegt de eerste weer iets, en zo gaat het heen en weer.

Dat is leuk, want je weet van te voren niet hoe het precies gaat! Je weet namelijk niet wat de ander gaat zeggen. En ook niet wat jij dan zegt. Waarschijnlijk gaat het dus heel anders dan je had gedacht.

Je begint bijvoorbeeld met het spreekwoord “een goede buur is beter dan een verre vriend”.
Dat betekent: het is fijn als je een goede vriend of vriendin hebt; maar als die ver weg woont, kan die er niet altijd meteen voor je zijn; dan is het fijn als je goede buren hebt, die je snel ergens mee kunnen helpen.
Dus “een goede buur is beter dan een verre vriend”. Of was het een boer, of een vriendin? Het gaat heel snel heen en weer, met steeds weer andere woorden er tussendoor.
En opeens hebben we een heel ander spreekwoord: “een verre buur is beter dan een goede vriend!”

Alles is opgenomen op film. Op de slotavond kan iedereen het prachtige toneelspel bekijken!

Koning en koningin
In groep 5 werd getekend. De kinderen zaten tegenover elkaar en tekenden elkaar. Een jongen werd getekend als koning, en een meisje als koningin.


Bouwen in groep Geel
Groep Geel bouwt een prachtig, Hollands grachtenhuis, met heel veel stenen. En de kinderen maken mooie slingers, in de kleuren van Holland: rood-wit-blauw.

 In Holland hebben we veel Hollandse liedjes, zoals deze, van Trien en Trijntje: