Cultuurproject van OBS De Wilgenhoek over het Hollandse landschap, de natuur, de stad, kunsten, ambachten en de mens: ‘de Nederlander’.
We gaan molens, boerderijen en een stoomgemaal bezoeken, Nederlands volksdansen, klompen beschilderen.
.
We maken kennis met oud Hollandse spelen, met Hollandse Meesters en Hollandse luchten. We gaan op geschiedenisonderzoek de buurt in en we ontdekken de Hollandse handelsgeest uit de Gouden Eeuw.
Een spannend project met veel verrassingen!
Op donderdag 18 april vanaf 18.30 uur is de feestelijke afsluitingsavond. U bent alvast van harte uitgenodigd op deze avond, met een expositie door de hele school, muziek en lekkere hapjes!

maandag 15 april 2013

Hollandse luchten.



In “Ik hou van Holland” zijn al veel culturele dingen gedaan: zingen, schilderen, dansen, toneel. Bij al deze dingen kun je zelf verzinnen hoe je het doet, bijvoorbeeld hoe je schildert (met welke kleuren) of hoe je toneelspeelt (wat je zegt, hoe je beweegt).
Dus: je kunt van alles fantaseren.

 
Op maandag zijn de groepen 6, 7 en 8 naar de Toneelschuur geweest en hebben daar een voorstelling gezien die ging over een jongen die een reis maakt door een bos en er een draak ontmoet. De voorstelling in de Toneelschuur hoorde niet echt bij het project “Ik hou van Holland”, maar het was al afgesproken om erheen te gaan voordat “Ik hou van Holland” begon.

Omdat draken niet in het echt bestaan, kun je er lekker over fantaseren: hoe ziet hij eruit? Heeft hij vleugels, en hoeveel koppen? Wat voor kleur heeft hij?  Is het een boze of een aardige draak?
Dus ook hier mag je van alles verzinnen.
De kinderen vonden het een leuke voorstelling; ze hebben veel gelachen.


De groepen 4 en 5 gingen met Rachel Hollandse luchten schilderen. Omdat het Hollandse landschap vlak is, zie je veel luchten. Méér dan in een land waar bijvoorbeeld veel bergen zijn. Vroeger kwamen zelfs buitenlandse schilders naar Holland om onze luchten te schilderen. Aan de lucht op een schilderij kun je zien wat voor weer het is; of het regent of dat de zon schijnt; wat voor een seizoen het is…


 Hollandse luchten hebben veel kleuren. Hoe langer je ernaar kijkt, hoe méér kleuren je ziet. Een schilder gebruikt dus veel verschillende kleuren. Als je kleuren mengt op een palet, krijg je nóg meer kleuren.


Oké, we gaan aan de slag! Eerst tekenen we met potlood hoe het schilderij ongeveer moet worden. 


Hollandse luchten zijn natuurlijk pas écht Hollands, als je ook een Hollands landschap tekent, met molens, tulpenvelden, weilanden met koeien...




Verf mengen:



Het was een vrolijke, kleurige boel in de klas met zoveel schilders!


Bloemenvelden in groep 3

Wist je dat het bloemencorso dat we over een tijdje in Haarlem hebben, bijna niet door kon gaan? Het is zo lang koud geweest, dat in Holland te weinig bloemen zijn gegroeid om mooie praalwagens mee te maken.
Toen hebben ze 4000 kratten bloemen uit Frankrijk laten komen. Daardoor waren er genoeg bloemen voor het bloemencorso.
En gelukkig hielp groep 3 ook een handje mee: de kinderen maakten prachtige bloemenvelden.