Cultuurproject van OBS De Wilgenhoek over het Hollandse landschap, de natuur, de stad, kunsten, ambachten en de mens: ‘de Nederlander’.
We gaan molens, boerderijen en een stoomgemaal bezoeken, Nederlands volksdansen, klompen beschilderen.
.
We maken kennis met oud Hollandse spelen, met Hollandse Meesters en Hollandse luchten. We gaan op geschiedenisonderzoek de buurt in en we ontdekken de Hollandse handelsgeest uit de Gouden Eeuw.
Een spannend project met veel verrassingen!
Op donderdag 18 april vanaf 18.30 uur is de feestelijke afsluitingsavond. U bent alvast van harte uitgenodigd op deze avond, met een expositie door de hele school, muziek en lekkere hapjes!

zondag 14 april 2013

Het wordt steeds Hollandser op school!De afgelopen tijd zijn in het project "Ik hou van Holland" al veel mooie dingen gemaakt: tekeningen en schilderijen, een panorama, een grachtenhuis...
Het is nog niet af, maar je kunt al een beetje zien hoe de tentoonstelling aanstaande donderdag eruit gaat zien!

Op woensdag hadden de kleuters schelpen gezocht op het strand. Ze hadden veel schelpen meegenomen naar school. Kijk eens wat een prachtige schilderijen je ervan kunt maken!

In Holland schijnt soms de zon, zoals je kunt zien aan deze prachtige blauwe luchten!

 

“Ik hou van Holland” in groep Geel

 
Het wordt steeds Hollandser op school
Volksdansen groep 3

In Holland kennen we veel oude liedjes, zoals deze:
Baas heb je niks te doen?
lap even deze schoen
de zool is bijna door
daar is de lapper voor

Liedjes kun je natuurlijk zingen, je kunt er een tekening of schilderij van maken, je kunt er toneel van maken. En je kunt erop dansen. Volksdansen!
Hoe leuk is het om te volksdansen? Nou best wel heel leuk. Alle kinderen lapten al dansend en zingend een schoen.


 En ze bewogen op oud Hollandse liedjes als, schip moet zeilen, scheepje ligt aan wal. Wie kent dat liedje? Kun je het helemaal zingen? 


Volksdansen doe je samen… kom maar onder mijn poortje door!
Hollandse luchten schilderen in groep 6

Heb jij wel eens op je rug in het gras naar de Hollandse lucht liggen kijken? Mooie hè wat je dan allemaal ziet? Kunstenares Rachel komt in een workshop aan groep 6 vertellen over Hollandse luchten. Grootheden als Vincent van Gogh, Piet Mondriaan en Jacob van Ruysdael hebben zich laten inspireren door die prachtige weidse luchten in ons kikkerlandje.

Hoe schilderen ze die luchten? Welke technieken gebruiken ze? En dan…. gingen de kinderen zelf aan de slag.
 


 Rachel was heel enthousiast over het resultaat. Welke technieken hebben de kinderen allemaal gebruikt? En welke kleuren? In een tentoonstelling werd dat uitgebreid besproken met elkaar…


Ja, het wordt steeds Hollandser op school!