Cultuurproject van OBS De Wilgenhoek over het Hollandse landschap, de natuur, de stad, kunsten, ambachten en de mens: ‘de Nederlander’.
We gaan molens, boerderijen en een stoomgemaal bezoeken, Nederlands volksdansen, klompen beschilderen.
.
We maken kennis met oud Hollandse spelen, met Hollandse Meesters en Hollandse luchten. We gaan op geschiedenisonderzoek de buurt in en we ontdekken de Hollandse handelsgeest uit de Gouden Eeuw.
Een spannend project met veel verrassingen!
Op donderdag 18 april vanaf 18.30 uur is de feestelijke afsluitingsavond. U bent alvast van harte uitgenodigd op deze avond, met een expositie door de hele school, muziek en lekkere hapjes!

woensdag 17 april 2013

De V.O.C.




 
Dinsdag was Harm Fransen in groep 4 op bezoek om te vertellen over de Gouden Eeuw en de VOC-schepen: hoe zagen deze schepen er uit, hoe werden ze gebouwd, wie gingen er mee? Hij heeft er een boek over geschreven.

Voordat Harm aan zijn verhaal kon beginnen, hadden de kinderen al heel wat vragen.
Hoelang heb je erover gedaan om het boek te schrijven? “Twee jaar”. Wat vind je leuk om over te schrijven?  “Ik vind het leuk om uit te zoeken hoe het was in de Gouden Eeuw en daarover te schrijven”.


Maar nu het verhaal. Hollanders varen al heel lang op zee. Vaak gingen ze in hun eentje (met één schip) de zee op. Maar dat was gevaarlijk. Er waren zeerovers. En als je schip zonk in de storm, was er niemand in de buurt om je te helpen.
Daarom werd de Verenigde Oost-Indische Compagnie opgericht. ‘Verenigd’ betekent, dat je met elkaar samenwerkt. De schepen vertrokken in een groep, een vloot.


 
Het bouwen van een VOC-schip duurde een jaar. Om een romp te kunnen bouwen moet je kromme planken hebben. Een plank kun je krom maken met een buigstelling.


 



Als een VOC-schip vertrok gingen er ongeveer 300 mensen mee, bijna allemaal mannen en jongens.
Bij het vertrek stonden vrouwen, moeders, dochters huilend afscheid te nemen, vaak bij de Schreierstoren in Amsterdam (schreien betekent: huilen). Deze toren bestaat nog steeds.











Maar één derde van de mensen op een VOC-schip keerde terug. Velen werden onderweg ziek en stierven, of er waren zeerovers. Of het schip verging in de storm.
Het was wel avontuurlijk om met een VOC-schip mee te gaan, maar dus ook gevaarlijk!


Zo is er veel te vertellen over VOC-schepen. Harm heeft een uur lang verteld.
De kinderen vonden het een prachtig verhaal. “Het leek wel een spreekbeurt!”

 En als echte schrijver deel je natuurlijk handtekeningen uit.

De werkboeken in de groepen Rood en Blauw




Journalisten in groep 7

Een paar dagen geleden hebben Sade, Tessel en Boris (v.l.n.r. op de foto) gekeken en geluisterd naar het toneel van Wijnand met de kinderen. Ze hebben toen niet met Wijnand en de kinderen gesproken, maar alléén gekeken en geluisterd: Hoe legde Wijnand alles uit? Begrepen de kinderen het? Waaraan kon je merken dat ze het begrepen? Sade, Tessel en Boris schreven alles op wat ze zagen en hoorden.
Op dinsdag hebben ze Wijnand geïnterviewd. Hier is hun letterlijke verhaal.

Interview met Wijnand Stomp

Door:
Sade, Tessel en Boris groep 7 van de wilgenhoek

Vandaag hebben we Wijnand Stomp geïnterviewd. Wijnand Stomp is een theaterleraar. Hij geeft theaterles voor het cultuurproject aan groep 1 t/m 5. Hij heeft zijn eigen site. Hij heeft een prijs gekregen voor verteller van het jaar en daarmee is hij in het Haarlems dagblad gekomen.
Dit zijn de vragen:

Hoe oud was u toen u zeker wist dat u dit beroep wou doen?: 24/25
Hoe oud bent u nu?: 54
Wat vindt u leuk aan dit beroep?: mensen ontmoeten, optreden en aan het lachen maken. Mensen blij maken is het leukste wat er is.
Waarom met kinderen? Kinderen zijn heel puur en open. Je weet meteen wanneer iets niet leuk is. Dan kraken ze het af. Dat vind ik wel een uitdaging.
Wat zijn uw beste grappen? Het zijn niet zozeer grappen. Ik wil met kinderen het gevoel krijgen dat we het samen aan het doen zijn.
Uit welk land komt u?: Nederland
Uit welk land komt uw vader?: de Antillen.
Uit welk land komt uw moeder?: Nederland.
Wat is uw lievelingseten?: Kabritu stoba (gestoofde geit). Het is een gerecht uit Curaçao.
Wie maakte dat dan voor u? mijn moeder
Gaat u nog wel eens naar Curaçao? Ja deze zomer
Wat doet u daar dan? Vakantie houden, in dolfijnen therapie met mijn dochter en optreden.
Hoe oud is uw dochter? 13
Mogen wij uw handtekening?:


Groep 7
Hier is alvast een voorproefje van het panorama. In het echt ziet het er nóg mooier uit...


En Groep 7 deed fiets examen! Hoe Hollands wil je het hebben….?